ZOSTAŃMY PRZYJACIÓŁMI!

Więcej informacji o naszych produktach, nowości, rekomendacje użytkowników i dużo więcej. Dołącz do nas na facebook.com !

WIDEO KANAŁ SUPERVAC

Zapraszamy na nasz kanał Youtube, gdzie czekają na Ciebie wideo prezentacje naszych pojemników, porady, przepisy i wiele więcej...

W3Schools

Zdrowy jesienny life style

Co zrobić, aby zadbać o dobre samopoczucie jesienią? Jak zorganizować aktywny wypoczynek? Jaką dietę wybrać?

Jesienią, wraz ze spadkiem temperatury i zmniejszeniem ilości dni słonecznych, doświadczamy wyraźnych zaburzeń nastroju. Aby ustrzec się przed jesienną chandrą i zachować pełnię sił, warto zadbać o dobre samopoczucie, poświęcając czas na regularną aktywność fizyczną i dobierając odpowiednią dietę.

Fitness pod chmurką

Codzienna dbałość o kondycję nie tylko pozwoli nam podtrzymać dobry nastrój, ale pomoże też w uniknięciu uciążliwych chorób. Wskazane jest poświęcanie co najmniej 30 minut dziennie na aktywność fizyczną, najlepiej pod gołym niebem. Spacer, jogging czy gimnastyka na świeżym powietrzu dotlenią i zahartują ciało, przygotowując je do mroźnej zimy. Ponadto stopniowe przyzwyczajanie do niższych temperatur sprawi, że będziemy mniej podatni na przeziębienia i niebezpieczne wirusy. Musimy pamiętać, że osoby regularnie uprawiające sport są nie tylko zdrowsze, ale przede wszystkim cieszą się doskonałym stanem ducha. Podczas intensywnego wysiłku fizycznego organizm wydziela bowiem endorfiny, zwane potocznie hormonami szczęścia, które sprawiają, że znacząco poprawia się nasz humor.

Energia w posiłku

Również właściwie skompletowana dieta jest podstawą dobrego samopoczucia. Jesienią bardzo ważne jest, aby zadbać o przygotowywanie zbilansowanych posiłków, ponieważ w trakcie chłodnych dni potrzebujemy znacznie więcej energii. Powinniśmy więc spożywać produkty lekkie, ale o dużym potencjale energetycznym np. kaszę, mleko, ciemny ryż i pieczywo, białe mięso, a także miód i orzechy. Nie zapominajmy też o świeżo wyciskanych sokach, które dostarczą nam niezbędnych witamin oraz składników mineralnych, pomagając wzmocnić odporność. Pamiętajmy, aby inwestować w zakup produktów ekologicznych, które znajdziemy w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością. Istotną kwestią jest również właściwe przechowywanie żywności tak, aby nie traciła swoich wartości odżywczych. – Jeśli chcemy na dłużej zachować świeżość produktów spożywczych, możemy przechowywać je w specjalnych naczyniach próżniowych, które eliminują możliwość rozwoju niebezpiecznych bakterii i drobnoustrojów – zaleca Krzysztof Nieborek przedstawiciel firmy AWG Polska, producenta systemów próżniowego przechowywania żywności superVAC.

Nieco przyjemności

Wszyscy potrzebujemy od czasu do czasu chwili relaksu. Trudy dnia codziennego warto wynagrodzić sobie w postaci gorącej, nastrojowej kąpieli z aromatycznymi olejkami, dzięki której odprężymy zarówno ciało jak i umysł. Doskonałym sposobem jest również odwiedzenie centrum SPA i poddanie się odprężającemu masażowi lub spędzenie kilkunastu minut w relaksującym jacuzzi. Dla amatorów sportu idealnym rozwiązaniem jest wyprawa na basen lub trening jogi. Pływanie doskonale odstresowuje, a przy tym wzmacnia mięśnie całego ciała i poprawia kondycję stawów, joga zaś wycisza, wpływa na sprawność układu krążenia i pozytywnie nastraja do świata.

Aby całkowicie zapomnieć o rutynie tygodnia pełnego pracy, możemy zorganizować spontaniczny, weekendowy wypad za miasto, który pozwoli nam odpocząć od codziennych obowiązków. Wycieczka w góry, wyprawa do lasu czy lekcja jazdy konnej to doskonałe sposoby spędzenia wolnego czasu na świeżym powietrzu. Aktywny wypoczynek i kontakt z przyrodą będzie nie tylko przyjemną i ekscytującą rozrywką, ale przede wszystkim doskonałym sposobem relaksu psychicznego.

Pojemniki próżniowe superVAC dla ochrony żywności

Jeśli chcesz, aby twoja żywność zachowała świeżość na dłużej, zainwestuj w nowoczesną technologię przechowywania produktów spożywczych superVAC. Na świecie coraz większą popularnością cieszy się metoda bezpiecznego przechowywania żywności w próżni. Od niedawna także w Polsce dostępne są systemy próżniowe niemieckiej marki superVAC, które pozwalają zachować świeżość produktów żywnościowych nawet do pięciu razy dłużej. Jak to działa?

System superVAC zapewnia utrzymanie świeżości artykułów spożywczych, dzięki innowacyjnej technologii opartej na procesie wytwarzania próżni. Za pomocą specjalnej pompki i zaworka usuwamy z zamkniętego naczynia powietrze, zmieniając przy tym ciśnienie na podciśnienie w jego wnętrzu. Pozwala to na wyeliminowanie możliwości rozwoju szkodliwych bakterii i drobnoustrojów, które przyczyniają się do rozkładu jedzenia. Przestrzeń pozbawiona powietrza pozwala ponadto na utrzymanie naturalnych walorów wizualnych, smakowych i aromatycznych jedzenia.

Na straży zdrowia

Naczynia próżniowe superVAC umożliwiają także zachowanie maksimum wartości odżywczych warzyw i owoców. Pamiętajmy że tracą one witaminy na skutek kontaktu z powietrzem w niezwykle szkodliwym procesie utleniania. Pojemniki superVAC z których tlen zostaje usunięty zapewniają odpowiednie warunki ich przechowywania, pozwalając zachować pełnię składników odżywczych. Dzięki temu mamy pewność, że spożywamy żywność zdrową i pełnowartościową.

Testuj śmiało

Ponadto producent systemów superVAC, firma AWG Polska, w ramach akcji „Sprawdź to sam, przetestuj!” umożliwia całkowicie bezpłatne testowanie produktu w domu klienta na terenie Warszawy, Rzeszowa i Śląska.

Gotuj zdrowo, żyj zdrowo

Istotą zdrowego żywienia jest nie tylko skompletowanie zbilansowanej diety, ale także właściwe przyrządzanie posiłków. Pamiętajmy, że tylko odpowiednio przygotowane potrawy będą zawierały optimum wartości odżywczych. Moda na parę

Od niedawna w Polsce ogromną popularnością cieszy się metoda przyrządzania żywności na parze. Dzięki niej potrawy zachowują niezbędne dla zdrowia składniki. Para nie niszczy witamin, umożliwia utrzymanie walorów smakowych i wizualnych warzyw oraz aromatu mięs i ryb. Sposób ten wymaga jednak pewnego przygotowania. Nie obejdziemy się bez specjalnych akcesoriów. Niezbędny jest odpowiedni koszyk na żywność do zawieszenia na brzegach garnka lub parowar, który pozwoli na ugotowanie nawet kilku potraw jednocześnie. Interesujące jest to, że gotowanie na parze szybko zyskało status nowego trendu kulinarnego. Umożliwia bowiem podawanie jednocześnie zdrowych i smacznych posiłków.

Zdrowo czyli w próżni

Dosyć mało znanym, ale niezwykle ciekawym sposobem przyrządzania jarzyn na parze jest gotowanie w próżni. Do naczynia próżniowego wkładamy warzywa, dodajemy dwie łyżki wody, nakładamy pokrywę, usuwamy powietrze za pomocą pompki i wstawiamy na kilka minut do mikrofalówki. Okres gotowania w tym przypadku jest niezwykle krótki, trwa od 5 do 8 minut. Dzięki temu żywność zachowuje maksymalną ilość witamin i mikroelementów. Metoda ta umożliwia również przygotowywanie zup. Wybrane składniki zalewamy wrzątkiem, wytwarzamy próżnię, a dalej zupa gotuje się zupełnie sama. Podciśnienie w próżni sprawia, że temperatura wrzenia wody zostaje obniżona, dlatego w znacznie krótszym czasie uzyskujemy gotowe danie, przy czym wartościowe składniki nie są niszczone. Na polskim rynku są już dostępne systemy próżniowego przechowywania żywności niemieckiej marki superVAC, umożliwiające taki sposób przyrządzania posiłku.

Dieta i piekarnik

Wbrew pozorom pieczenie nie musi być kaloryczną i niezdrową formą gotowania. Jeśli zastosujemy kilka prostych sposobów, potrawy z piekarnika będą nie tylko pyszne, ale również wartościowe. Przede wszystkim do maksimum ograniczmy tłuszcze. Jednym ze sposobów pieczenia mięs jest zastosowanie rusztu, pozwalającego wytopić tłuszcz. Doskonałym wyborem jest również rękaw, dzięki któremu mięso utrzymane w sosie własnym staje się miękkie i soczyste. Przy pieczeniu w brytfannie składniki podlewajmy bulionem lub wodą, aby potrawa nie wyschła. Ryby możemy zapiekać w folii aluminiowej, która uchroni przed powstaniem chrupkiej i kalorycznej skórki. Także warzywa doskonale nadają się do pieczenia w piekarniku, pod warunkiem, że maksymalnie skrócimy czas ich obróbki termicznej.

Przyjazny grill

Na temat przygotowywania potraw na grillu krążą niemal legendy. Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy grillowanie może być zdrowe. Jak najbardziej tak, ale pod warunkiem, że robi się to we właściwy sposób. Podstawową zasadą jest zastosowanie do palenia w grillu specjalnie przeznaczonego do tego celu węgla drzewnego. Dzięki temu mamy pewność, że do żywności nie przenikną uwalniane podczas spalania szkodliwe substancje. Istotne jest również, aby grillować nad rozżarzonym węglem, a nie na pełnym ogniu. Mięso umieszczone na ruszcie powinno być możliwie jak najchudsze, pozostałości tłuszczu wytopi gorąco, dzięki temu posiłek będzie mniej kaloryczny. Nie zapominajmy również o owocach i warzywach, które przygotowane na grillu smakują wyśmienicie.

Patelnia nie taka zła

Co ciekawe nawet smażenie może być całkiem zdrową formą przyrządzania posiłku, jeśli tylko unikniemy stosowania tłuszczu. Smażenie beztłuszczowe umożliwiają patelnie o grubym dnie, pokryte specjalną nieprzywieralną powłoką oraz te z wysokogatunkowej stali. Jeśli jednak nie możemy obyć się bez odrobiny tłuszczu, to warto używać przede wszystkim tego roślinnego np. oleju rzepakowego, a przygotowane potrawy odsączać za pomocą papierowego ręcznika. Dzięki temu zminimalizujemy wchłanianie niezdrowych substancji oraz zbędnych kalorii.

Plaga podwyżek. Polacy oszczędzają

Wzrost cen paliw, żywności, gazu i energii elektrycznej oraz szalejący frank znacznie uszczupliły domowy budżet Polaków i skłoniły do oszczędności.

Pierwsza połowa 2012 roku nie była przychylna dla naszych kieszeni. Niestabilna sytuacja na rynkach światowych, kryzysy gospodarcze państw europejskich oraz konflikty militarne na wschodzie w znacznym stopniu wpłynęły na wzrost inflacji w Polsce.

Dziura w portfelu

Już w I kw. br. roku analitycy portalu Totalmoney.pl zanotowali zwiększenie opłat za energię elektryczną sięgające 5 proc. W II kwartale br., doczekaliśmy się kolejno: wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych o 4,6 proc. w zestawieniu z analogicznym okresem w 2010 r. (GUS) oraz podwyżek opłat gazu, które wzrosły o 5-7 proc. (PGNiG). Wojny domowe w Libii i Syrii przyczyniły się do sinusoidy cen paliw, które ostatecznie w środę, 10 sierpnia osiągnęły wartość 5,49 zł za Pb98 i 5,27 zł za Pb95 (Epetrol.pl). W sierpniu zanotowano również rekordową cenę franka szwajcarskiego, która wyniosła 4,07 zł.

Dyskonty na topie

Jak donosi PAP, Polacy, w ramach domowego planu oszczędności, częściej kierują swoje kroki ku dyskontom. Tanie markety cieszą się powodzeniem ze względu na konkurencyjne ceny i ciekawe promocje. Coraz większą popularność zdobywają również tanie produkty sygnowane markami sieci. Według badania ING Banku Śląskiego przeprowadzonego w czerwcu br., 33 proc. ankietowanych klientów zadeklarowało ograniczanie wydatków poprzez kupowanie wyłącznie tanich produktów.

Alternatywa skarbonki

W związku z podwyżkami cen żywności Polacy rozpoczęli poszukiwania alternatywnych metod oszczędzania. – W 2012 roku zauważyliśmy wyraźny wzrost zainteresowania konsumentów metodami próżniowego przechowywania żywności – mówi Krzysztof Nieborek dyrektor generalny firmy AWG Polska, producenta systemów superVAC – Nasze produkty umożliwiają zminimalizowanie strat pieniężnych związanych z nieplanowanym pozbywaniem się przeterminowanej i niezdatnej do spożycia żywności, pozwalając zaoszczędzić średnio od 50 do 200 zł miesięcznie, co budzi duży entuzjazm klientów.

Modna lokata

Z sondażu ING wynika ponadto, że na przestrzeni ostatnich trzech lat o 28 proc. wzrosła liczba osób posiadających oszczędności. Szczególnie dynamiczny wzrost zainteresowania zanotował rynek lokat bankowych. Aż 56 proc. badanych zadeklarowało wybór lokaty jako preferowanej formy oszczędności, a w rankingu wyprzedza ją tylko standardowe konto bankowe z wynikiem 65 proc. Świadczy to o wyraźnym zwiększeniu wśród Polaków potrzeby posiadania wolnych środków finansowych oraz zabezpieczenia w dobie wahań rynkowych.

Zdrowe odżywianie latem

Jak zadbać o zdrowe odżywianie w trakcie wakacji? Co zrobić, aby skompletować optymalną dietę? Co jeść podczas dokuczliwych upałów?

Lato to pora, na którą czekamy przez cały rok. Czas odpoczynku i regeneracji nadwątlonych zimą sił. Jednocześnie jest to okres, w którym zmienia się sposób funkcjonowania naszego organizmu. W trakcie gorących, słonecznych dni częściej się pocimy, jesteśmy ociężali, odczuwamy intensywne łaknienie, bywamy osłabieni. Latem tracimy znaczne ilości wody z organizmu. Aby nie dopuścić do odwodnienia, powinniśmy przyjmować przynajmniej 2,5 litra płynów dziennie oraz dbać o regularne uzupełnianie utraconych wraz z potem mikroelementów. W utrzymaniu dobrej formy pomoże nam również odpowiednio skompletowana dieta bogata w witaminy i składniki odżywcze.

Warzywne menu

Podstawę naszego letniego jadłospisu powinny stanowić warzywa. Upały nie sprzyjają jedzeniu tłustych, ciężkich potraw, po których stajemy się tylko bardziej zmęczeni i senni. Powinniśmy skłaniać się raczej ku kilku (optymalnie pięciu) lekkim posiłkom w ciągu dnia. Doskonałym daniem lub uzupełnieniem posiłku będą różnego rodzaju sałatki. Zalecana jest na przykład taka z pomidorów i kapusty pekińskiej zawierających witaminy B1, B2 i B6, z cukinii bogatej w witaminę A, a także z młodego groszku, który jest kopalnią witaminy E. Ciekawym urozmaiceniem letniego menu będą również zupy w postaci chłodników oraz gotowane na parze brokuły, kalafior i fasolka szparagowa (wit. A i C). Ponadto warto zrezygnować z kalorycznych „zapychaczy”, takich jak chipsy i wybrać odżywcze przekąski w postaci kawałków świeżej marchwi lub ogórka. Wprowadzenie do naszego życia takiego menu szybko sprawi, że poczujemy się lekko i zdrowo.

Szczypta owocu

W okresie wakacyjnym mamy pod dostatkiem świeżych owoców, które są niezwykle ważnym elementem zbilansowanej diety. Deser w postaci kilku brzoskwiń (wit. A, C, PP), miseczki truskawek (wit. C) czy malin (wit. B12, D, K) lub kiści winogron (wit. A, B, E) będzie nie tylko pięknie wyglądał na stole i cudownie smakował, ale dostarczy nam także wielu niezbędnych dla zdrowia składników. Słodkie, gazowane napoje możemy z powodzeniem zastąpić wodą z cytryną i miętą bądź naturalnymi, świeżo wyciskanymi w domu sokami z owoców. Dzięki temu ugasimy pragnienie, a jednocześnie unikniemy spożycia zbędnych cukrów i szkodliwych konserwantów.

Zachowaj świeżość

Istotną kwestią zdrowego odżywiania, o której często zapominamy, jest właściwe przechowywanie żywności. Aby warzywa i owoce nie traciły witamin, poprzez ich utlenianie się w kontakcie z powietrzem, powinniśmy trzymać je we odpowiednich warunkach. Ważne jest, aby nie myć ich zaraz po zakupie, lecz dopiero tuż przed posiłkiem. W ten sposób dłużej zachowają swe wartości. Istotne jest również, aby chronić je przed gorącem i owadami. Najlepiej jest trzymać je w lodówce lub w specjalnych naczyniach. Na polskim rynku są już dostępne pojemniki do próżniowego przechowywania żywności, np. sprawdzone systemy superVAC firmy AWG. Zapewniają one wygodne przechowywanie produktów spożywczych i umożliwiają dłuższe zachowanie ich świeżości. Dzięki takim zabiegom będziemy mieć pewność, że żywność, którą jemy jest zdrowa i pełnowartościowa.

Pierwiastki zdrowia

Ciepłe dni często zachęcają nas do wzmożonej aktywności fizycznej. Jednak podczas wysiłku, wraz z potem, tracimy wiele niezbędnych mikroelementów, takich jak wapń, sód, potas i magnez. Każdy sportowiec wie, jak ważne jest uzupełnianie ich niedoboru. W związku z tym powinniśmy spożywać jak najwięcej produktów zawierających te składniki mineralne. Wapń znajdziemy w mleku i soku pomarańczowym, sód - w białku jaja i soli, potas występuje w morelach, bananach, szpinaku i ziemniakach, zaś w magnez bogate są orzechy, jagody i ananasy.

Pojemniki próżniowe superVAC już w Polsce

SuperVAC to nowoczesny system zapewniający dłuższe utrzymanie świeżości artykułów spożywczych. Jego technologia została oparta na procesie wytwarzania próżni wewnątrz naczynia poprzez odessanie z niego tlenu i zmianę ciśnienia. Dzięki temu wyeliminowane zostają szkodliwe bakterie i drobnoustroje, co umożliwia nawet pięciokrotnie dłuższe przechowywanie żywności i zachowanie jej wartości odżywczych. Przestrzeń pozbawiona powietrza pozwala także na utrzymanie naturalnych walorów wizualnych, smakowych i aromatycznych jedzenia.

Każdy produkt z serii superVAC składa się z trzech podstawowych elementów: pojemnika, pokrywy i pompki próżniowej. Naczynia zostały wykonane z najwyższej jakości, niezwykle trwałego materiału, poliwęglanu marki Makrolon i posiadają certyfikat ISO. Są dostępne w różnych wielkościach i kształtach. Obsługa systemu jest wyjątkowo prosta. Obejmuje nałożenie pokrywy na pojemnik, umieszczenie pompki na zaworze i odprowadzenie powietrza poprzez poruszanie tłokiem w górę i w dół.

Pojemniki superVAC zostały przystosowane do przechowywania żywności w lodówce lub zamrażalniku, w temperaturze do -40°C. Co ciekawe, umożliwiają także rozmrażanie, podgrzewanie i gotowanie potraw w kuchence mikrofalowej przy maksymalnej temperaturze 130°C. Dzięki temu doskonale nadają się do użytkowania zarówno w domu, jak i w pracy.

Naczynia próżniowe pozwalają na nieinwazyjne zachowanie świeżości przygotowanych wcześniej dań. Świetnie sprawdzają się w podróży, podczas letnich pikników, wyjazdów na działkę, a także górskich wojaży i wypraw łodzią. Są doskonałą alternatywę mrożenia i odpowiedzią na potrzeby osób aktywnie spędzających czas.

Ze względu na wyjątkową trwałość produktu firma AWG Polska udziela 5 lat pełnej gwarancji.

Ponadto jako jedyny producent w Polsce oferuje możliwość bezpłatnego testowania produktu w domu klienta.