Właściwie skompletowana dieta jest podstawą dobrego samopoczucia. Jesienią bardzo ważne jest, aby zadbać o przygotowywanie zbilansowanych posiłków, ponieważ w trakcie chłodnych dni potrzebujemy znacznie więcej energii. Powinniśmy więc spożywać produkty lekkie, ale o dużym potencjale energetycznym np. kaszę, mleko, ciemny ryż i pieczywo, białe mięso, a także miód i orzechy. Nie zapominajmy też o świeżo wyciskanych sokach, które dostarczą nam niezbędnych witamin oraz składników mineralnych, pomagając wzmocnić odporność. Pamiętajmy, aby inwestować w zakup produktów ekologicznych, które znajdziemy w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością. Istotną kwestią jest również właściwe przechowywanie żywności tak, aby nie traciła swoich wartości odżywczych. – Jeśli chcemy na dłużej zachować świeżość produktów spożywczych, możemy przechowywać je w specjalnych naczyniach próżniowych, które eliminują możliwość rozwoju niebezpiecznych bakterii i drobnoustrojów – zaleca przedstawiciel firmy AWG Polska, producenta systemów próżniowego przechowywania żywności superVAC.
